Vuxenpsykiatrin Landstinget Västmanland.Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Patient: Psykvården i Västerås liknar filmen "Gökboet"

0:45 min

Var är vården? Den frågan ställer sig "Peter", som flera gånger varit inlagd för psykiatrisk slutenvård i Västerås. Men vården saknade allt utom mediciner, menar han.

Matvagnen var höjdpunkten på dagen, berättade "Peter" för P4 Västmanlands publikredaktör (021-495 25 58). Han beskriver en närmast obefintlig psykvård.

"När jag läste på universitetet i slutet på 70-talet jobbade jag extra inom psykvården. Nu, på senare år har jag själv varit inlagd för ångest och depression. Jag har blivit skrämd. Inget har hänt. Det är samma pussel och kortspel. Patienterna sitter i soffan och ser på tv, eller släpar sig runt i korridorerna. Det är bara dötid", säger "Peter", som vill vara anonym av hänsyn till sina barn.

"Peter" fortsätter:
"Jag har legat inne 2-3 veckor åt gången de senaste åren. Var tredje dag har jag fått träffa en läkare i 10 minuter. Då har han bara undrat hur det går med medicinerna. Men var är vården? Vad menas egentligen med vård? Den har inte gått framåt ett dugg, det är bara medicinerna som gått framåt. Ska det inte finnas kurator på avdelningen man kan prata med?"

Chefläkaren bekräftar bristerna

Den psykiatriska öppenvården har fått det mesta av slutenvårdens resurser, säger Tuula Wallsten, chefläkare i landstinget Västmanland med fokus på psykiatri och överläkare i rättspsykiatrin.

– Det innebär att man inte har kuratorer i den omfattning som man skulle behöva inom slutenvården.

– Självklart ska man ha samtalskontakt. Med en kurator, en egen kontaktperson eller någon annan i personalen, säger Tuula Wallsten.

– Man behöver samtal, man behöver aktivitet, man behöver kanske gå på någon träning, få möjlighet att prata och bryta sina negativa tankemönster, men också känna att "jag är här", att vården fokuseras på mig. Det ska självklart vara patienten i centrum.

Men det är just de sakerna som "Peter" menar inte existerar i den psykiatriska slutenvården. Hans bild bekräftas av Tuula Wallsten, som säger med eftertryck:

– Det är så pressat i den psykiatriska slutenvården. Vi har alldeles för få vårdplatser, vi har inte kuratorer, vi har inte psykologer, vi har inte aktiviteter som vi faktiskt hade för 15 år sedan. Den typen av vård är det alldeles nödvändigt att vi får tillbaka. 

I P4 Morgon fredag kl 07.20 bemöter landstingsrådet Juha Rundgren (V) kritiken mot den psykiatriska slutenvården.
Skriv gärna vad du tänker i kommentarsfältet.

Liselotte Karlsson
p4vastmanland@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista