Olika läkemedelslistor är ett stort problem för äldre. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Olika läkemedelslistor problem för äldre

1:31 min

Olika läkemedelslistor kan vara ett problem för äldre. Det är svårt att veta vilken lista som ska gälla. Anita Karlsson i Köping har svårt att hjälpa sin 80-åriga multisjuka mamma att hålla reda på alla läkemedel.

Det är ett stort antal mediciner som läkarna skrivit recept på och Anita Karlsson som har fullmakt försöker gå igenom listorna och se vilka mediciner som hennes mamma måste ta:

– En, två, tre ja det är 22 eller 23 stycken från sjukhuset , säger Anita Karlsson.

Och från familjeläkaren?

– Ja det är lite olika, en del är samma men det kanske är fem stycken där som inte landstinget och sjukhuset har.

Men vilken lista ska man gå efter?

– Vi pratade med de nyligen och det är sjukhusets som hon ska gå efter men nu har hon fått medicin från sin husläkare, vissa mediciner, säger Anita Karlsson.

Olika läkemedelslistor är för många äldre ett stort problem. Risken att ta fel läkemedel och dubbel dos av en medicin är stor, något som Anita Karlsson upptäckte när hon gick igenom och granskade sjukhusets och familjeläkarens listor:

– Hon har fått en sort från sjukhuset och en från familjeläkaren, så hon har gått på dubbla doser, säger Anita Karlsson.

Än mer förvirrande kan det bli med Apotekets lista "mina sparade recept", en lista som bara säger vilka läkemedel det finns recept på och som går att ta ut från apoteken:

– Det är det som är felet. När man går till apoteket och hämtar ut medicin då ska man ha med sig läkemedelslistan från läkaren. Apotekslistan ska man inte gå efter. Går man till Apoteket ska man ha med sig läkemedelslistan och man ska inte ha något annat än det som finns på den listan, säger Anita Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista