Lena Lundqvist och Susanne Fronda, Landstinget Västmanland. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Patientsäkerheten ska öka med bara en läkemedelslista

2:04 min

Olika läkemedelslistor, från sjukhuset och familjeläkaren, gör det svårt för patienter att ta rätt medicin. Men nu ska patientsäkerheten öka med bara ett journalsystem och en läkemedelslista inom Landstinget Västmanland.

Susanne Fronda ansvarar för att införa datasystemet Cosmic hos de landstingsdrivna vårdcentralerna:

– Det blir en patient, en journal och vi får en läkemedelslista, säger Susanne Fronda projektansvarig och den som ansvarar för att Cosmic införs inom Landstinget Västmanland.

Med ett och samma journalsystem Cosmic för sjukhusen och landstingets egna vårdcentraler ska det bli lättare för patienterna att ha koll på vilka mediciner man ska ta.

Särskilt multisjuka äldre kommer att ha nytta av det, säger Lena Lundqvist verksamhetschef på Hemdals vårdcentral i Västerås, som är först ut med att införa Cosmic.

– Vi kommer att ha en gemensam läkemedelslista och vi kommer att se vad de har satt in för läkemedel på sjukhuset och de kommer att se vad vi har satt in och sedan är det viktigt att alla sköter sig och att det blir rätt. Men tanken är att det ska bli säkert för patienterna, säger Lena Lundqvist.

Under 2014 ska samtliga av landstingets vårdcentraler vara anslutna till Cosmic, men när och om de privata går med är mer oklart, säger Susanne Fronda.

– Jag vet att de privata jobbar med att gå med, säger Susanne Fronda.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista