1 av 2
Anita Karlsson gick igenom mammans läkemedelslistor och listan över sparade recept från apoteket. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
2 av 2
Lena Lundqvist, verksamhetschef på Hemdal familjeläkarmottagning. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Apotekets medicinlista kan förvirra

"Risk att äta fel medicin"
1:24 min

Apotekets lista "Mina sparade recept" kan orsaka stora problem för äldre. Listan blandas nämligen ofta ihop med läkemedelslistorna från läkare.

"Mina sparade recept" från apoteket visar hur många mediciner det finns kvar att ta ut på recept.

Men det finns flera problem med apotekslistan, menar Lena Lundqvist, verksamhetschef på Hemdal familjeläkarmottagning i Västerås:

– Skickar man ett recept på fyra uttag så ligger det kvar på apoteket, sedan kan det vara så att man ändrar medicineringen och så skickar man ett nytt recept.

– Men då makuleras inte det gamla receptet. Det ligger kvar på apoteket och det är inte helt lätt med den här avregleringen. Det finns så många apotek att vända sig till, säger Lena Lundqvist till P4 Västmanland.

Vad ser du för risk med det?

– Att det kan bli fel. Att man äter fel medicin och dubbel dos, säger Lena Lundqvist.

Måste man ta många olika mediciner så är det en hel del att hålla reda på. Förutom olika läkemedelslistor så bör man ha koll på apotekets lista, mina sparade recept.

För det inte skulle bli några fel tog Anita Karlsson i Köping saken i egna händer och började rensa i den 80-åriga mammans apotekslista.

Steg för steg gick hon igenom listan och to bort det som inte gällde längre:

– Jag gick och fick ut tio sidor och sedan var jag hem och tog bort och kryssade och gick tillbaka och så raderade apoteket mediciner på listan.

– Så nu har hon inga gamla, bara det hon ska ha, säger Anita Karlsson till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".