Juha Rundgren (V) landstingsråd. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Psykologbrist ingen politisk fråga tycker landstingsråd

Juha Rundgren: Ledarskapet inom psykiatrin måste sköta bemanning
0:56 min

Situationen inom den slutna psykiatrin är pressad, det saknas kuratorer och psykologer. Men landstingsrådet Juha Rundgren menar att det inte är en politisk fråga.

Den psykiatriska slutenvården fick hård kritik i går i P4 Morgon av en kille som ville vara anonym.

Han sa att han inte fick någon vård, bara mediciner, och att han och de andra patienterna fördrev tiden med att spela kort, titta på teve och dra runt i korridorerna.

Chefläkaren i landstinget med fokus på psykiatri, Tuula Wallsten, säger att det är pressat inom den slutna psykiatriska vården, det är alldeles för få vårdplatser, det saknas kuratorer och psykologer och det är för lite aktiviteter.

Det vänsterpartistiska landstingsrådet Juha Rundgren säger så här om problemen:

– Det är ju ledarskapet inom psykiatrin som måste sköta bemanning. Jag har svårt att se att det skulle vara en politisk fråga att avgöra vilka yrkeskategorier som ska jobba till exempel på vuxempsykiatrin.

Vad gör du som landstingsråd åt det här genom din roll?

– I slutet av 2012 höjde vi skatten och då öronmärkte vi en del av de inkomna nya pengarna till just psykiatri och beviljade en summa till psykiatrin just för att förstärka bemanning och så och sedan är det upp till professionen att avgöra vilka yrkeskategorier och på vilket sätt man ska göra det, säger Juha Rundgren och fortsätter:

– Men det är ju så med all rekrytering nu för tiden, i å med att kompetent personal är bristvara, att det tar ju sin tid.

Nu ska den psykiatriska vården granskas av IVO, Inspektionen för vård och omsorg sedan antalet klagomål och lex Maria-anmälningar som avser den psykiatriska verksamheten ökat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".