1 av 2
Dominik Bartl. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
2 av 2
Dominik Bartl och Margareta Hallner. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

Funktionshindrade kritiserar färdtjänst

Många med funktionsnedsättning som jobbar på daglig verksamhet i Västerås tycker att bemötandet från färdtjänsten blivit sämre. I ett kritiskt brev till Samtrafik erbjuder de sig att utbilda chaufförerna.

Klagomålen på färdtjänst, skolskjuts och sjukresor har ökat kraftigt, visar en granskning som P1-programmet Kaliber gjort.

Många klagomål gäller bemötande, något som Dominik Bartl i Västerås känner igen. Chauffören som släppte av honom vägrade ringa efter den som skulle möta upp.

– Han bör ringa, och det står på hans dator så han bör läsa texten som står på hans skärm. Fast jag påminner honom så struntar han i det, säger Dominik.

Dominik fick vänta en bra stund innan han fick hjälp av en förbipasserande. Men det var ren tur, säger han. Och han är inte ensam.

Många andra med funktionsnedsättning är besvikna på hur de blivit bemötta av chaufförer.

– Vi har upptäckt ganska länge nu att det blir sämre och sämre bemötande för personer som ska ta sig ifrån antingen sitt hem eller sin dagliga verksamhet, säger Margareta Hallner, ordförande i FUB i Västerås, Föreningen för utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna.

Därför har Arbetsklubben, som fungerar som fackförening för de omkring 300 personer med funktionsnedsättning som jobbar på daglig verksamhet runt om i Västerås,  nu skrivit ett kritiskt brev till Västmanlands Samtrafikförbund som sköter resorna. Kritiken gäller framförallt kontinuitet och bemötande.

– Chaufförerna känner inte igen, och de vet inte, de kommentarar om att de väljer fel bil, att det är bättre att de åker buss. Ja, de har väldigt mycket  ibland riktigt spydiga kommentarer, säger Margareta Hallner, ordförande i FUB, som också är cirkelledare för Arbetsklubben, som skrivit brevet till Samtrafik.

Dominik Bartl tog väldigt illa upp när chauffören inte tog hans önskemål på allvar.

– Jag är ganska arg på den personen. Jag är så arg att jag kokar, måste jag säga. Jag är inte så glad, säger Domink Bartl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".