Interiörbild sjukhuset i Västerås / Foto: Conny Sillén TT

Kritik mot vakters ensamarbete på sjukhuset

Huvudskyddsombudet på ett bevakningsföretag menar att det är ohållbart att arbeta ensam vakt på sjukhuset i Västerås. I somras ville Landstinget ändra vakthållningen från två till en och det gjordes också, men det fungerar inte, anser skyddsombudet.

Landstinget Västmanland, som köper in vakttjänsterna av ett bevakningsföretag ville alltså dra ner på antalet vakter, det höll även företaget med om, trots att huvudskyddsombudet redan då varnade för riskerna. Bevakningsföretaget menade i en skrift till Arbettsmiljöverket att det inga påtagliga risker fanns med ensamarbete.

Men bevakningsföretaget huvudskyddsombud hävdar i en skrivelse till företaget att det under det senaste halvåret rapporterats ett fyrtiotal händelser, bland dem ett antal personskador. Därför måste arbetsgivaren, bevakningsföretaget, återigen införa två vakter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".