1 av 2
Grisbonden Jonas Pettersson / Foto: Helena Lund SR
2 av 2
Smågrisar utanför Västerås / Foto: Helena Lund SR

Grisar från länet föds upp utomlands

1:29 min

Slakterier i Sverige tar inte längre emot lika många grisar för slakt. Orsaken är svårigheter att sälja svenskt fläskkött. I stället körs många svenska grisar utomlands.

I torsdags fraktades 550 små grisar från en gård utanför Västerås till Polen, där föds de upp för att senare slaktas. I annat fall skulle det bli för fullt i båsen och djurhållningen skulle ha försämrats, berättar grisbonden Jonas Pettersson:

– Problemet är att nya kommer in och som måste ha plats, nya dräktiga suggor som måste föda. Ska vi öppna dörrarna och släppa ut de i skogen? Det här var en lösning, säger han.

Hur kändes det att skicka iväg över 500 grisar till Polen?

– Det var ju inte roligt och vi tror oss veta att det kanske inte är någon trevlig uppfödning de har där. Dels skulle de åka väldigt långt och så omlastades de en gång vilket är ännu värre. Men framförallt används det så stora mängder antibiotika i övriga Europa och risken är ju att det här antibiotikastinna köttet kommer tillbaka och det känns ju inte bra, säger Jonas Pettersson.

När vi besöker den här grisgården håller man på och tvättar båsen, något som de inte kunnat göra på länge eftersom det till för någon dag sedan varit för fullt med grisar på anläggningen - vilket i sin tur alltså beror på att slakterierna inte längre tar emot så många grisar.

Men häromdagen kunde alltså Jonas Petterson skicka ett stort antal 12 veckors grisar till Polen - där de troligen också kommer vara ensamma om att ha svansen kvar, vilket i sig kan utgöra en risk. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista