Tanja Soininen säger upp sig i protest mot rådande arbetsförhållanden på förskolor i Hallstahammars kommun. Foto: Marie Björk/Sveriges Radio.

Förskollärare slutar i protest

1:26 min

Situationen på förskolor i Hallstahammars kommun kritiserades av förskolepersonal redan för ett år sedan, genom tillbudsrapporter och arbetsskadeanmälningar. Fortfarande syns inga förbättringar, säger Tanja Soininen som nu säger upp sig.

– Det är kaos, det finns avdelningar som har 26 barn på tre personal, på en yta på 40 kvadrat, säger Tanja Soininen.

Hon upplever inte att Hallstahammars kommun har tagit hänsyn till den kritik som har framförts i ett flertal rapporter.

– Det har bara blivit sämre, man har ångest innan man går till jobbet och vaknar på natten av att det känns som att man ska kräkas för att man är så stressad över hur det kommer att gå på jobbet i morgon, säger hon.

Ett av de stora problemen som Tanja Soininen lyfter fram är bristen på vikarier i vikariepoolen. Istället för att ta in vikarier får personalen gå underbemannade och försöka täcka upp för varandra, vilket leder till stor stress.

– Fler och fler sjukskriver sig. Sjukfrånvaron måste ha mångdubblats de senaste åren, säger Tanja som nu väljer att säga upp sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista