Grisskötaren Elin Ringborg. Foto: Helena Lund/Sveriges Radio

Succé för livet som gris på Facebook

1:37 min

Mitt liv som svensk gris - så heter en ny sida på Facebook som startats av två unga grisskötare i Västeråstrakten. Sidan har på kort tid fått ett oväntat stort genomslag med nästan 11 000 följare.

Elin Ringborg, en av de två tjejerna som startat sidan, säger att man ville skapa en motvikt till de skräckbilder från grisnäringen som vissa djurrättsorganisationer brukar mata ut vid juletid.

– Vi vill visa allt, även det negativa, så att ingen kan komma och säga att vi döljer något.

– Vi hade trott att vi kanske skulle få runt 200 följare om vi hade tur men det verkade som om det fanns ett stort sug efter det här.

Nu är det i stället nästan elvatusen personer runt om i Sverige som följer sidan Mitt liv som svensk gris - där man kan se vardagen för grisarna på en gård utanför Västerås. Inte sällan får Elin Ringborg och hennes kollega svara på negativa kommentarer på sidan, men främst är det positiv respons.

– Vi vill ju inte få de som är till exempel veganer att börja äta kött, utan vill att de som gör det ska få bättre koll på svensk grisuppfödning.

Elin Ringborg tycker att svensk grisuppfödning är bra och står upp för den, men oroas över utvecklingen att grisar allt oftare måste skickas utomlands för slakt eller uppfödning, något som skett nyligen på gården där hon jobbar.

– Det känns inte alls bra, för då vet jag inte om jag kan försvara det här på samma sätt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista