Engelsberg Norbergs järnvägshistoriska Förening kör idag museitrafik på sträckan. Foto: Boberger / http://bit.ly/1cpBJul / CC-BY-SA-3.0

Järnvägsunderhållet kan komma att försvinna

Trafikverket har bestämt att de inte längre vill vara ansvariga för underhållet av järnvägen på sträckan Snyten-Kärrgruvan utanför Norbeg. Men underhållet kan fortsätta i någon annans regi.

Trafikverkets styrelse har beslutat att underhållet ska upphöra från och med december 2014.

– Snyten-Kärrgruvan har varit lågtrafikerad i flera decennier och vi ser inte längre någon vinning med att finansiera underhållet av den, säger Einar Schuch, regionchef Trafikverket Region Öst.

Banan som är i stort behov av underhåll trafikeras idag bara av museitrafik på söndagar under perioden juni till augusti.

Sten Nordström ordförande i Engelsberg Norbergs järnvägshistoriska Förening som idag kör museitrafiken säger att de förhandlar med Trafikverket om att formellt ta över underhållsansvaret för den här sträckan.

– I praktiken har vi skött underhållet sedan 2001. När förhandlingarna är klara vet jag inte men jag ser det här mest som formalia. Vi har en god relation med Trafikverket, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".