Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vikariebrist inom förskolan drabbar inte alla kommuner

Köpings kommun: Vi har situationen under kontroll
2:10 min

En rundringning till flera av länets kommuner visar att situationen för förskolepersonal ser olika ut i. I Köpings kommun lider man inte av den vikariebrist som varit tydlig i till exempel Västerås och Hallstahammar.

- Vi har situationen under kontroll. Vi har inte haft extremt svårt att rekrytera vikarier och har inte behövt tillgripa några drastiska åtgärder, säger Torkel Nilsson, barn- och utbildningschef i Köpings kommun.

Även Arboga kommun har vikariesituationen under kontroll:

- Överlag under året så tycker jag att vi har timvikarier att tillgå, säger Tina Persson, verksamhetschef inom förskola.

I Västerås kommun och Hallstahammars kommun har det tagits nya beslut i barn- och ungdomsnämnden för att förbättra situationen och råda bot på den vikariebrist som lett till hög arbetsbelastning för ordinarie personal. 

Numera kan även de som inte gått barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet få hoppa in som timvikarie, i ett försök att bredda bemanningspoolen och få in mer personal.

Västerås kommun uppmanar också de kommunala förskolorna och skolorna att själva timanställa tidigare anställda som har gått i pension.

Liknande åtgärder har gjorts i Surahammars kommun och i Sala kommun redan för ett flertal år sedan.

- Vi tar in outbildade vikarier som får prova på att vara vikarie under 300 dagar. Så på så sätt täcker vi upp på ett helt annat sätt än om vi bara hade utbildad personal, säger Karin Salberg på resursenheten i Sala kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".