Migrationsminister Tobias Billström

Ministerbesök på ABB i Västerås

0:43 min

Arbetskraftsinvandring stod i fokus under besöket. Enligt Mats Holmberg, ansvarig för public affairs på ABB, är det nödvändigt för företaget att kunna locka hit personal från andra länder.  

De tre som besökte Västerås idag var arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson, intergrationsminister Erik Ullenhag, och migrationsminister Tobias Billström. 

Även om Tobias Billström poängterar att det flesta företag som tar hit utlänsk arbetskraft är seriösa så finns det exempel på oseriösa företag som inte gjort rätt för sig.

Under det fem år som nuvarande regler för arbetskraftsinvandring funnits har vi bland annat kunnat höra om bärplockare som inte fått betalt. Därför har regeringen och miljöpartiet enats om ett förslag som ska göra det lättare att komma åt fuskarna. Band annat ska det bli straffbart att uppge felaktiga uppgifter. Dessutom ska olika myndigheter, som migrationsverket, skatteverket och arbetsförmedlingen, bättre kunna samköra sina register för att hitta de oseriösa företagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista