Elizabeth Salomonsson (S) i Köping. Foto: Camilla Olsson/Sveriges Radio.

Få kommuner har ändrat pensionsreglerna för politiker

1:42 min

Bara ett tiotal kommuner i Sverige har beslutat att införa nya åtstramade regler för politikerpensionerna. Två av dem finns i Västmanland: Sala och Köping.

Övriga kommuner i länet planerar att ändra reglerna eller har ännu inte kommit igång med diskussionerna.

Men Köpings kommun har alltså ändrat reglerna:

– Det har ju visat sig en del avarter i andra kommuner och vi har tagit till oss det och sedan har vi inväntat vad SKL skulle komma fram med för rekommendationer, säger Elizabeth Salomonsson, kommunalråd i Köping

– När det väl var klart då tyckte vi att då behöver vi inte vänta längre utan då kan vi ta det beslutet, säger Salomonsson till P4 Västmanland.

År 2011 gjorde Sveriges Radio en landsomfattande granskning av politikerpensionerna.

Ett exempel härifrån länet var då Kjell Söderström som slutade som kommunalråd vid 52 års ålder och flyttade till Filippinerna med omkring 300 000 kronor om året.

Enligt de tidigare riktlinjerna från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL – som fortfarande med en del variationer gäller i de flesta kommuner och landsting – kan ledande politiker, som kommunal- och landstingsråd, få så kallad visstidspension redan från 50 årsålder och ända fram till ålderspensionen.

Men i slutet av förra året kom nya, mindre generösa riktlinjer från Sveriges Kommuner och Landsting.

De innebär att politiker som slutar får ett omställningsstöd i som längst tre år, det kan dock förlängas med ett år i taget för den som fyllt 61.

Kommunerna väljer själva om de vill följa SKL:s riktlinjer. Flertalet kommuner i länet har ännu inte fattat beslut utan planerar att ändra reglerna, eller har inte kommit igång med diskussionerna.

I Köping och Sala har man alltså beslutat att införa de nya reglerna, men de börjar gälla först efter valet, för nya politiker.

För de nuvarande höga politikerna gäller fortfarande de gamla reglerna.

– Vi har inte för vana att ta retroaktiva beslut utan vi tar beslut för framtiden, inte bakåt i tiden, säger Köpings kommunalråd Elizabeth Salomonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista