Pia Mikkelsen, orolig förälder i Hallstahammar. Foto: Mattias Forsberg/Sveriges Radio.

Föräldrar känner oro över stökig förskola

4:02 min

Situationen inom förskolan i Hallstahammar är sedan en tid tillbaka smått kaotisk, enligt personal och föräldrar. Pia Mikkelsens säger att hennes femåriga dotter inte vill gå dit eftersom miljön är så stökig.

P4 Västmanland har under veckan berättat om att flera förskollärare sagt upp sig på grund av arbetssituationen inom förskolan i Hallstahammar och facket kräver nu att kommunen gör akuta åtgärder för att förbättra miljön för både personal och barn.

Att behöva lämna sitt barn på en förskola med små lokaler och stora barngrupper, i kombination med begränsad personalresurser är inte lätt, och Pia Mikkelsens femåriga dotter påverkas så negativt av miljön att hon många gånger inte vill gå dit.

– Hon är ofta orolig redan på kvällen och sen vill hon inte gå dit på morgonen. Hon är jätteledsen och man får tjata på henne. Ibland går det inte och då får jag skaffa barnvakt för jag har ju mitt också. Det är inte kul varken för mig eller för personalen att behöva ta emot ett barn som inte vill vara där.

Pia Mikkelsen lider med både barn och personal över den miljö som möter henne när hon ska lämna varje dag.

– Man märker direkt när man kommer innanför dörren att det är en speciell stämning. Det är högt i tak och det spelar ingen roll om man kommer på morgonen eller eftermiddagen. Det är hög ljudnivå och jag förstår verkligen personalen som nästan går under.

Den belastning som personalen har på sig i en miljö där varken dem eller ytorna räcker till gör att den personal som Pia Mikkelsen möter ofta står med gråten i halsen.

--  Jag har sett många gånger när man kommer dit på eftermiddagarna för att hämta hur dom står där med tårar i ögonen för det är sånt kaos. De får ingen extra personal när någon är borta för det ska sparas pengar. Det är tragiskt och jag blir lika ledsen för barnen som för personalen som står där och gråter.

 Även om arbetsmiljön på förskolan är ohållbar och många mår dåligt så vill Pia Mikkelsen betona att stämningen mellan barn och personal är mycket bra och att alla gör så gott de kan utifrån förutsättningarna.

– Personalen är underbar. De gör verkligen allt. De visar inte någonting öppet men man ser i ögonen på dem att det är jobbigt. Man märker också att vissa barn mår väldigt dåligt. Är det en personal borta och de inte får ta in vikarier så är det alltid barn som får lida. Sitter någon och grinar i ett hörn för att det hänt någonting så hinner personalen inte med. De vill hinna med och försöker men det hinns inte med. Tyvärr.

Vad skulle du vilja se för lösning på problemet?

– Mindre barngrupper. Alla pratar om att det ska vara mer personal, men det tror inte jag på för vi har inte de lokalerna. Mindre barngrupper, för då skulle personalen orka med även om någon är sjuk. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista