Erik Johansson, verksamhetschef inom grundskolan i Västerås stad. Foto: Helena Lund/Sveriges Radio.

Västerås får mångdubbelt fler förstelärare

Verksamhetschef: Vi hoppas att många söker
1:33 min

Nu ska Västerås få fler så kallade förstelärare. Hela 131 nya platser erbjuds åt särskilt duktiga lärare som kan få 5 000 kronor mer i månaden. Kommunen hoppas på många sökande.

Förstelärartjänsterna är en satsning som regeringen gör på karriärtjänster för lärare med mer ansvar och bättre betalt.

I höstas utsågs Västerås stads allra första förstelärare - 47 stycken - och nu är det hela 131 nya platser som erbjuds för redan anställda lärare hos kommunen. 

Erik Johansson som är verksamhetschef inom grundskolan f-5 inom Västerås stad hoppas på många sökande.

– Ja, jag hoppas att det inte är för mycket jantelag ute på skolorna utan att de som känner att de vill söka verkligen gör det, säger han.

Det är särskilt yrkesskickliga lärare som kan få bli förstelärare med 5 000 kronor mer i månaden. Kommunen får ansöka om platser och i år har regeringen satsat mycket mer pengar än i fjol.

För Västerås del betyder det nu att man kan erbjuda över tre gånger så många nya förstelärartjänster som i höstas. Men det betyder inte att ribban sänks, säger Erik Johansson.

– Vi kommer inte att sänka kvalitén, hellre att vi tar in färre med hög kvalitet än att vi tar in för många.

I höstas tillträdde de första förstelärarna och det har redan gett positiva resultat, säger Erik Johansson.

– Jag är glatt överraskad. Förstelärarna bidrar redan till att höja kvaliten ute på skolorna.

Även om systemet kommit igång finns det flera skolor i kommunen som fortfarande inte har någon förstelärare, eftersom inga lärare där sökte tjänsterna i förra omgången.

– Tillbergaskolan tror jag till exempel inte har någon förstelärare, så de lärarna får hemskt gärna söka nu, säger Erik Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".