Gunnar Dahlberg, informationsläkare och vice ordförande i Läkemedelskommittén Västmanland. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Bättre vård för patienter med hjärtsvikt

3:15 min

Vården för patienter med hjärtsvikt ska bli bättre. Nu har det tagits fram rekommendationer för olika läkemedelsbehandlingar. Hjärtsvikt är nämligen en åkomma som ofta behandlas fel.

Patienter med hjätsvikt är ofta felbehandlade och där krävs det åtgärder, enligt informationsläkare Gunnar Dahlberg, vice ordförande i Läkemedelskommittén Västmanland.

– Hjärtsvikt är ett exempel där vi fortfarande 2014 ger lite för mycket vätskedrivande, säger Gunnar Dahlberg.

Med rätt läkemedel och rätt dosering kan vården av de mest sjuka äldre bli betydligt bättre än idag.

När det gäller hjärtsvikt så är målet att färre patienter ska behöva åka in till sjukhuset för att få väteskedrivande direkt in i blodet.

De rekommendationer som nu tagits fram för bland annat läkemedelsbehandlingen av hjärtsvikt, kol och diabetes ska nu föras ut till vårdcentraler i regionen och länet.

Uppsala-Örebroregionen, där Landstinget Västmanland ingår, är först i landet med rekommendationer för olika läkemedelsbehandlingar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista