Birfan Bostan, tidigare elev och Ropak Salih, lärare på Arosdöttrarna. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.

Nytt system för kommunalt stöd oroar Arosdöttrarna

"Vi är upprörda allihopa"
4:18 min

Arosdöttrarna i Västerås oroas över att deras verksamhet för att hjälpa kvinnor med utländsk bakgrund till utbildning och arbete ska drabbas när Västerås Stad planerar att göra om systemet för kommunalt stöd till verksamheten.

– Verksamheten blir helt och hållet förstörd och Arosdöttrarna kommer kanske inte att finnas kvar. Jag tycker att det är otroligt, vi är upprörda allihopa här, elever och lärare, säger Ropak Salih, lärare på Arosdöttrarna.

Arosdöttrarna arbetar med att hjälpa långtidsarbetslösa invandrarkvinnor till utbildning och jobb.

Farhågorna från Arosdöttrarna och ABF, som man samarbetar med, är att åtgärderna för den här gruppen ska bli för kortsiktiga, att verksamheten ska hackas sönder.

Lennart Fredrikzon på ABF säger att det inte skulle fungera i Arosdöttrarnas verksamhet att byta till kommunalt stöd enligt Lagen om valfrihetssystem, LOV, som Västerås Stad planerar.

– Den innebär ju sexmånaders- eller i vissa fall tolvmånadersbeslut och det är en alldeles för kortsiktig åtgärd för just den här målgruppen, säger han.

Enligt Staffan Jansson, ordförande i individ- och familjenämnden, har Västerås Stad hittills upphandlat ett visst antal platser av Arosdöttrarna och betalat för de platserna oavsett om det sedan verkligen blev så många deltagare.

Men i framtiden är tanken att hur mycket Arosdöttrarna -- och andra som utför sysselsättningsåtgärder åt Västerås Stad – får betalt beror på hur många deltagare man faktiskt har. Men hur stort stödet blir ska också anpassas efter individens behov och enligt Staffan Jansson kan det istället gynna Arosdöttrarna.

– Arosdöttrarna i Västerås har en fruktansvärt bra verksamhet där kvinnor som levt på lång-långvarigt försörjninsstöd har kommit tillbaka i egen sysselsättning, säger Staffan Jansson och fortsätter:

– Så Arosdöttrarna behöver inte ha någon oro alls, tycker jag, för att den här systemförändringen på något sätt skulle hota deras verksamhet, utan det är ett system som bygger mer på individen och individen i Arosdöttrarna får med det här systemet en förstärkt satsning, säger Staffan Jansson.

Individ- och familjenämnden beslutade häromdagen att utreda frågan mer innan man fattar slutgiltigt beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".