1 av 2
Milos Kosijer på Motormännen ser risker med biodieseln. Foto: Terje Lund/Sveriges Radio
2 av 2
Det finns risker med att tanka biodiesel. Foto: Terje Lund/Sveriges Radio

Motormännen ser risker med biodiesel

1:51 min

Den nya biodieseln kan orsaka problem i dieselbilar. Algbildning kan bildas av den rapsolja, det biomaterial som tillsätts i biodieseln.

En dieselbil som får problem med mikroorganismer i tanken riskerar motorhaveri. Det säger Milos Kosijer, tekniker på Motormännens Riksförbund.

– Till slut lägger motorn av.

Biodiesel i Sverige innehåller 5 procent biomaterial och det handlar om rapsolja. Andra oljor som palmolja och soja används inte i svensk biodiesel, de har inte den köldtålighet som krävs i Sverige, detta enligt branschorganisationen SPBI Svenska Petroleum och Biodrivmedel Institutet. (SPBI)

Milos Kosijer, tekniker på Motormännens Riksförbund, säger att det finns risker att låta bilen stå still för länge med den här biodieseln. Han tänker då främst på exempelvis husbilsägare, risken är att mikroorganismerna i tanken växer.

Den stora faran, det som gör att biomaterialet i dieseln växer, det är vatten, kondensvatten. Får man in vatten i en tank med biomaterial, då kan det börja gro.

– Bakterierna växer väldigt fort.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista