1 av 2
Vicky Skure-Eriksson och Henrik Eriksson, är glada över stödet till utvecklingen av Racerunning. Foto: Mattias Forsberg/Sveriges Radio
2 av 2
Henrik Eriksson som vann Skol-SM i RaceRunning i höstas. Foto: Terje Lund/Sveriges Radio.

Ljus framtid för sporten RaceRunning

2:50 min

Riksförbundet rörelsehindrade barn och ungdomar RBU i Västerås får 2,3 miljoner kronor av Arvsfonden för att utveckla sporten RaceRunning.

RaceRunning är en sport som utövas med hjälp av en trehjulig "springcykel".

Cykeln kan med hjälp av individuell anpassning och inställning göra att även personer med omfattande rörelsehinder ges möjlighet att springa. I Västerås har RBU under fem år arbetat med RaceRunning och de har runt 15 aktiva deltagare.

Nu ska sporten med hjälp av Arvsfondens pengar spridas vidare i landet. Planerna är att projektet ska pågå i tre år, och nu har RBU alltså fått startkapitalet beviljat.

Pengarna är direkt avgörande för sportens framtid, menar Vicky Skure-Eriksson på RBU Västerås:

– Det här betyder jättemycket. Nu kommer vi kunna ha personer som kan jobba med att åka runt i Sverige och hjälpa nya klubbar att komma igång. Vi blir varje vecka nedringda av föreningar som vill köra igång.

– Hittills har vi skött det här på ideell basis, men vi mäktar inte med längre. Nu kommer vi kunna ha personer som kan hålla instruktionskurser runt om i landet, men vi kommer också kunna satsa på information.

– Det finns jättemycket bra infomation på danska men nu kan vi översätta den till svenska också, säger Vicky Skure-Eriksson till P4 Västmanland.

Sporten RaceRunning riktar sig  främst till rörelsehindrade barn och ungdomar med någon form av CP-skada eller utvecklinigsstörning. te i Europa har sporten även varit en del i rehabiliteringen av strokepatienter. Vicky Skure-Eriksson ser flera målområden med projektet:

– En del i projektet är att jobba gentemot särskolor, träningsskolor och daglig verksamhet. Personer med utvecklingsstörning som kanske har svårt att komma igång kan se det här som en bra morot och motivation till att leva ett rörligt liv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista