Jan Lindblom, direktör vid barn- och utbildningsförvaltningen vid Västerås stad. Foto: Helena Lund/SR.

Omtag kring rekrytering av förstelärare i Västerås

Lindblom: Vi kan sköta det här bra på egen hand
1:41 min

När en ny omgång förstelärare nu ska utses i Västerås kommer man göra rekryteringen på egen hand. I höstas var det ett privat företag som skötte processen, till en kostnad av 700 000 kronor.  

När Västerås stad utsåg så kallade förstelärare i höstas anlitade man ett privat företag att sköta rekryteringen, något man missade att upphandla och som kostade västeråsarna hundratusentals kronor.

När staden nu ska ta fram en ny grupp förstelärare har man valt att göra rekryteringen internt. Bland annat handlar det om kostnaden,  säger Jan Lindblom, direktör vid barn- och utbildningsförvaltningen på Västerås stad.

– Visst är pengar en viktig aspekt, men inte huvudanledningen. Vi tror att vi kan göra det här själva på ett bra sätt så att lärarna som söker de här tjänsterna kan bli nöjda.

Att i stället faktiskt upphandla tjänsten har varit uppe för diskussion.

– Men vi har bestämt oss för att inte göra på det viset, säger Jan Lindblom.

I höstas var det företaget Arete meritering som anlitades för att bedöma vilka lärare i Västerås som skulle kvalificera sig till att bli så kallade förstelärare. När P4 Västmanland granskade saken visade det sig att tjänsten inte upphandlats utan tilldelats företaget direkt.

Notan för skattebetalarna landade på cirka 700 000 kronor, något som kritiserades av bland andra den folkpartistiske riksdagsledamoten från länet Roger Haddad.

Men när över 130 nya förstelärare nu ska utses i Västerås kommer alltså staden att sköta bedömningsprocessen på egen hand. Finns det då inte en risk att urvalskriterierna blir annorlunda än för dem som sökte i höstas?

– Jag hoppas och tror inte det. Hade vi haft de kunskaperna i höstas som vi har nu, så hade vi gjort processen på egen hand även då, säger Jan Lindblom.

Men har man då räknat på hur mycket rekryteringsprocessen kommer kosta internt?

– Naturligtvis också en kostnad, säger Jan Lindblom. Men det är ju en väldigt prioriterad arbetsuppgift också. Ska vi få bättre skolresultat i Västerås så är det ju undervisningen som ska utvecklas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".