Ove Grandin, kommunfullmäktigeledamot för SD i Hallstahammar, som slutat gå på mötena. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio

Mer än varannan SD-stol gapar tom

Ove Grandin: Får inte igenom någonting
1:58 min

Sverigedemokraterna har 20 mandat i olika kommunfullmäktige i Västmanland, men 13 platser står i praktiken tomma. Det är ingen idé att vara där, menar en avhoppare från SD.

– Du är ju i stort sett utanför alltihop. Du har inget inflytande, du har ingenting, säger Ove Grandin som bor utanför Kolbäck.

Han är invald för Sverigedemokraterna i Hallstahammar, men väljer att inte gå på fullmäktigemötena.

Han har alltså möjligheten att vara på plats, skriva motioner och debattera.

– Jo, men det är ungefär som om du går mot strömmen hela tiden, du får inte igenom någonting.

Ove Grandin menar att han blir utestängd av de andra politikerna och säger att det beror på deras bild av Sverigedemokraterna.

– Deras syn på SD är ju att det är ett främlingsfientligt och rasistiskt parti, men det stämmer inte ett dugg.

Partiet är invalt i fullmäktige i alla länets kommuner och har folk på plats i kommunfullmäktige i Sala, Västerås, Skinnskatteberg och Fagersta.

I Fagersta använder man i dagsläget ett av två mandat.

Men i Arboga, Köping, Kungsör, Hallstahammar, Surahammar och Norberg gapar stolarna i praktiken tomma.

Det är inte bra att personer som valts in för Sverigedemokraterna har lämnat sina platser, tycker Johan Henriksson, som är anställd på halvtid hos partiet och sitter i fullmäktige i Fagersta:

– Väljs man in sitter man perioden ut. Jag tycker att allt annat är oseriöst.

Att - som Ove Grandin - säga att man slösar bort tre-fyra timmar och att ingen vill veta av en eller fika bredvid en duger inte som orsak att sluta gå dit, menar Johan Henriksson:

– Det är en offermentalitet som jag inte tycker hör hemma i partiet. Jag tycker att man kunde gå dit och ta tjuren vid hornen och göra sitt, det är inte mycket som krävs.

– Jag skulle tippa på att Hallstahammar har tio möten per år, eller någonting sådant och att sitta där i ett par timmar klarar nog de flesta av, säger Johan Henriksson till P4 Västmanland.

Ove Grandin är inte längre medlem i Sverigedemokraterna.

Han lämnade partiet efter interna konflikter, men säger att han är och alltid kommer att vara Sverigedemokrat.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".