1 av 3
Äldre över 75 år ska ha återkommande läkemedelsgenomgångar. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
2 av 3
Lena Lundqvist verksamhetschef Hemdal familjeläkarmottagning i Västerås. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
3 av 3
Eva Thors Adolfsson projektledare "mest sjuka äldre" Landstinget Västmanland. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Äldre över 75 år har rätt till läkemedelsgenomgång

2:05 min

Äldre personer som äter flera mediciner ska årligen ha en läkemedelsgenomgång. Syftet med översynen är att undvika felmedicinering.

 I primärvården, på vårdcentralerna i länet ska det finnas rutiner för hur det ska gå till, säger Lena Lundqvist verksamhetschef på Hemdals vårdcentral i Västerås.

– De patienter som kommer för årskontroller, då ska det gås igenom en gång per år men det kan göras oftare. Men en gång per år är standard, säger Lena Lundqvist till P4 Västmanland.

Under de senaste åren så har Landstinget Västmanland på olika sätt arbetat med läkemedel och att framförallt äldre inte ska äta onödiga eller farliga mediciner.

Landstinget har också fått statliga pengar till detta. När det gäller de mest sjuka äldre så är läkemedelsfrågan i fokus, säger Eva Thors Adolfsson projektledare inom landstinget.

– Självklart, och lagen säger att är man 75 år och äldre så ska man årligen ha en läkemedelsgenomgång om man har fler än fem läkemedel, säger Eva Thors Adolfsson projektledare, Mest sjuka äldre inom Landstinget Västmanland.

Men trots att lagen säger att äldre ska ha läkemedelsgenomgångar så brister det. Anita Karlssons 80-åriga multisjuka mamma, med hjärtbesvär och andra följdsjukdomar äter idag över 20 olika mediciner, men någon ordentlig översyn har inte gjorts, enligt Anita Karlsson.

– Nej det har de aldrig hållit på med, hon har bara ifrågasatt om hon måste äta så här mycket, men det går inte att ta bort. Det kan vara någon som de kan ta bort, som mot allergi som hon har ätit i 30 år. Men hon har ju aldrig haft allergi, säger Anita Karlsson i Köping.

Anita Karlsson har själv tagit initiativ till att rensa och ta bort onödiga läkemedel och särskilt mediciner som har funnits på apotekets lista, mina sparade recept.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista