Börje Brandhill, gruppledare för Sverigedemokraterna i Västerås. Foto: Marcus Carlsson/SR.

SD saknar makt i Västmanland

1:40 min

Sverigedemokraterna är invalda i kommunfullmäktige i alla länets kommuner, men partiet har ändå i stort sett ingenting att säga till om. I Västerås menar SD:s gruppledare att utebliven makt beror på vad han kallar ”demokratins dödgrävare”.

Västerås är den enda kommun i länet där Sverigedemokraterna i teorin har makt, här har partiet en vågmästarposition.

Den största frågan man avgjort var när de rödgröna och alliansen la fram var sin investeringsbudget sommaren 2012 och SD, tillsammans med en politisk vilde som satt på ett SD-mandat kunde avgöra. Man röstade igenom alliansens förslag.

Men Börje Brandhill som sitter för partiet i Västerås kommunfullmäktige säger att man ändå knappt har någon makt.

– Makten är tyvärr väldigt liten. Vi är blockerade, utestängda sedan valet 2010 och det har ju demokratins dödgrävare Ulla Persson och Elisabeth Unell sett till. Ulla Persson och Unell har ju spottat oss och våra väljare rakt i synen, menar Börje Brandhill.

Efter valet 2010 sa socialdemokratiska kommunalrådet Ulla Persson och det moderata oppositionsrådet Elisabeth Unell att inget av blocken skulle samarbeta med Sverigedemokraterna.

När Ulla Persson hör Börje Brandhills kritik säger hon att Sverigedemokraterna har kunnat varit med i förberedande arbete inför stora frågor i Västerås, men att SD valt att inte göra det.

– De här påståendet att vi är demokratins dödgrävare tycker jag faller tillbaks på honom själv. När vi pratar ihop oss gör vi det utifrån samma förutsättningar, vi deltar i seminarier och omvärldsbevakning dit alla politiska partier blir inbjudna, men Sverigedemokraterna dyker aldrig upp.

Elisabeth Unell är inne på liknande spår:

– Man själv får faktiskt fundera över hur man använder de mandat och möjligheter man har fått. Här har Sverigedemokraterna möjligheten att lägga motioner, interpellationer och delta i det arbete vi har gjort under hela den här mandatperioden. Den möjligheten har alla som är valda i fullmäktige.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista