Roger Eklund (S), Andreas Trygg (V) och Lars Forsmark, Västerås Bergslagens Folkhögskola skrev i dag under ett avtal till en folkhögskola. Foto:Joakim Zakariasen/Sveriges Radio.

Köping får ny folkhögskola

3:56 min

En folkhögskola startar i Köping till höstterminen. Det blir en allmän kurs för unga som behöver komplettera gymnasiet.

I Köping tror man att många unga kan få en skjuts framåt genom den här nya skolan.

– Folkhögskolan är ett bra komplement till vår ordinarie gymnasieskola, säger ordföranden i barn- och utbildningsnämnden, Roger Eklund (S).

Det är Västerås Bergslagens Folkhögskola som startar en utbildning i Köping. De har i dag utbildning i Västerås och i Norberg, och etablerar sig från hösten även i Köping.

I dag skrevs avtalet mellan skolan och kommunen på. Men det är ännu inte helt klart i vilka lokaler skolan ska hålla till. Kanske blir det i Folkets hus i Köping, men det fattas ytterligare några detaljer innan det avtalet kan bli klart.

Till hösten finns det plats för 30 elever.

Man vänder sig till unga mellan 16 och 25 år som inte har avslutat gymnasiet.

– Profilen kommer bli arbetslivsfrågor och entreprenörskap, att våga se den nya världen och handla därefter, säger Tomas Aronsson, skolchef på Västerås Bergslagens Folkhögskola.

– Köpings unga behöver tänka lite nytt och annorlunda, säger Tomas Aronsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista