Emmy Wetterblad, lärarförbundet i Västerås. Foto: Ida Svansbo/Sveriges Radio

Kraftig kritik mot arbetsmiljön på Västerås skolor

Lärarförbundet: Är någon frånvarande så faller allt
1:38 min

Lärarförbundet hotar med att anmäla Västerås stad till Arbetsmiljöverket, de vill att arbetsmiljön för personalen i stadens grundskolor ska förbättras. Kritiken handlar bland annat om att grundbemanningen är för låg.

– Många lärare får ta stora grupper, barn med speciella behov har inte fått den specialundervisning som de behöver på grund av att all personal täcker över för varandra nu. Inget av den planerade verksamheten går att genomföra på många dagar vilket skapar stor stress för lärarna, säger Emmy Wetterblad, grundskoleansvarig på Lärarförbundet i Västerås.

Vad är orsaken till problemet som ni ser det?

-- Att bemanningscentret inte har kunnat leverera de vikarier som man önskat, men det största problemet är den minskade grundbemanningen på skolorna. Om alla är på plats fungerar det, men är någon frånvarande så faller allt som ett korthus.

Ser det ut så på alla skolor?

– Ja, på alla skolor i Västerås.

Det finns alltså en sorts vikarieförmedling, men fungerar inte den?

– Nej, den har inte fungerat fullt ut som vi önskat och som målet var från början. Nu är ju Bemanningscentrum under utredning vilket ska vara klart i maj och de säger att det ska bli bättre till hösten. Men det är då, just nu är det ett akut läge om vi ska kunna ha några lärare i fortsättningen och att elever ska kunna nå målen, säger Emmy Wetterblad.

Kommunen har nu bara en vecka på sig att göra något, vad ska de göra?

– Vi måste få in ännu mer folk och det här med grundbemanningen måste man se över akut eftersom vi inte kan ha så få vuxna i verksamheten, det fungerar inte längre.

– Folk är på väg in, men det är som ett stort svart hål då det inte finns någon grundbemanning på skolorna, säger lärarförbundets Emmy Wetterblad.

Jan Lindblom är direktör för barn- och utbildningsförvaltningen och han medger att situationen är ansträngd.

– Vikarieförsörjningen är en av våra allra största utmaningar. Behovet av vikarier har varit större än vad vi kunnat leverera, och det här är en fråga som vi jobbar stenhårt med för att lösa på ett bra sätt.

Lärarförbundet menar att ni måste höja grundbemanningen, kan ni komma åt det problemet?

– Grundbemanning handlar om att varje rektor har en summa pengar för sin skola och den väljer man att anställa personal för. En del pengarna viker man för att man vet att det kommer behövas en del vikarier under året. Istället skulle man istället kunna anställa mer personal till skolan och på så sätt höja grundbemannningen.

Emmy Wetterblad och Lärarförbundet menar att det här har varit ett stort problem under en längre tid. Är det så att ni inom Västerås Stad vaknat för sent?

– Det är nationellt brist på lärarkompetens och det gör det svårt att rekrytera lärare över huvudtaget, och då är det ju ännu svårare att rekrytera vikarier. Sen i slutet av januari då de här propåerna kom så har vi tillfälligt tagit bort behörighetskraven så att andra yrkesgrupper kunnat gå in och jobba åt vikarieförmedlingen.

Nu har ni en vecka på er att presentera ett förslag till lösning på personalsituationen, fixar ni det?

– Vi har redan genomfört flera åtgärder, och man ska veta att vi befinner oss i slutet av februari. Vi står på kulmen, vi vet att det är mest sjukskrivna den här perioden. De här personerna ramlar snart på plats och vi kommer snart ha mer personal tillgänglig. Men det är klart att hittills har vi inte kunnat leverar på det sätt som vi önskat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".