1 av 2
Ordföranden för landstingsrevisorerna, Björn Norell, hoppas att landstinget rättar till bristerna. Foto: Terje Lund/Sveriges Radio.
2 av 2
Hans Jansson (V), landstingsråd, tar revisorernas kritik på allvar. Foto: Terje Lund/Sveriges Radio.

Ingen ordning på konsten inom landstinget

1:33 min

Landstingrevisorerna kritiserar i en rapport hur landstinget hanterar den konst som de förfogar över. Det är ingen ny kritik: i en tidigare granskning från 2008 så kom landstingsrevisorerna fram till ungefär samma saker.

Björn Norell är ordförande för revisorerna och han berättar att bristerna, som i stora drag också fanns för sex år sedan, bland annat är att landstingets konst måste registreras och arkiveras bättre och att konsthanteringen måste organiseras på ett mer tillförlitligt sätt.

Det var brister som revisorerna påpekade redan 2008, och Björn Norell menar att verksamheter brukar bli bättre efter en revisionsuppföljning.

– Oftast, skulle jag vilja säga, så har man fixat till det.

Men inte den här gången?

– Nej, nu fattas ett och annat, det kan väl både du och jag konstatera, som har läst rapporten.

En annan viktigt punkt i revisorernas rapport är att det saknas ett politiskt förankrat syfte med landstingets konst. Björn Norell hävdar att det är hög tid att fatta ett politiskt beslut om vad syftet med konsten är.

Hans Jansson är vänsterpartistiskt landstingsråd och ansvarig för kulturfrågor. Han menar att landstinget måste ta tag i de här konstfrågorna.

– Jag tycker man ska ta det på allvar. Sen kan man ju tycka vid en första anblick att det är rätt svagt att man inte har gjort någonting sedan 2008.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista