Johan Nordmark är chefläkare på landstinget i Västmanland Foto: Joakim Zakariasen/Sveriges radio

Antalet skadeanmälningar inom vården ökar

1:49 min

Det har blivit lättare att anmäla felbehandlingar och få ersättning av landstingens gemensamma försäkringsbolag Patientförsäkring. Antalet anmälningar har ökat, men det har också patientsäkerheten, enligt Johan Nordmark.

Sedan den nya patientsäkerhetslagen trädde i kraft 2011 har det blivit fler patienter som felbehandlas inom sjukvården som får ersättning.

Det finns inga siffror över hur mycket ersättning från försäkringen som betalas ut i Västmanland, men förra året betaldes 510 miljoner kronor ut över landet, till skillnad från ungefär 360 miljoner kronor 2007.

– Det har gjorts ett omfattande arbete kring patientsäkerhet, säger chefläkare Johan Nordmark.

Anmälningarna till landstingens gemensamma försäkringsbolag Patientförsäkringen har ökat med omkring 35 procent sedan 2007, från 223 anmälningar till 299 anmälningar ifjol.

Ungefär 4 av 10 anmälningar som kommer in till landstinget beviljas ersättning, en siffra som är genomgående för hela landet.

-- Det är mindre mörkertal i dag och vi tror att vården har blivit säkrare, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista