Antalet domherrar har minskat. Foto: Stefan Oscarsson, SOF.

Sämre utveckling för skogsfåglar i Västmanland

Skogsfåglars och våtmarksfåglars utveckling i Västmanland är sämre än i Sverige i stort. Men däremot går det bättre i länet för fåglar i jordbrukslandskapet och fåglar vid sjöar och vattendrag. Det visar en ny rapport från Länsstyrelsen.

– Vissa arter är beroende av särskilda kvaliteter i miljön, till exempel att det finns död ved i skogen, säger naturvårdshandläggare Per Hedenbo i Västmanland i ett pressmeddelande.

I analysen har man beräknat trenderi länet för så många fågelarter som möjligt för två tidsperioder, 1998 till 2011 och 2002 till 2011. Därefter beräknades trender för miljöindikatorer.

Analysen har gjorts i samarbete med Svensk fågeltaxering vid Lunds universitet.

– Vi hoppas att resultaten ska komma till användning hos markägare, myndigheter med flera och leda till åtgärder som förbättrar läget, säger Per Hedenbo.

Den stora vinnaren bland arterna är steglits som ökat med mer än 20 procent per år. Andra som ökat är grågås, talgoxe och svarthätta. Däremot har ingen av arterna i jordbrukslandskapet ökat i länet, men de har heller inte minskat i någon större utsträckning under perioden. Det har de däremot gjort i Sverige i stort.

Dåligt har det gått för gråtrut som minskat med omkring tio procent per år och tornseglare som minskat med omkring fem procent per år. Skogsarter som svartmes, tofsmes, trädkrypare och domherre har också backat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista