Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal med giftig rök som sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Ni som bor i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)

Sämre utveckling för skogsfåglar i Västmanland

Publicerat onsdag 26 februari 2014 kl 11.42
Antalet domherrar har minskat. Foto: Stefan Oscarsson, SOF.

Skogsfåglars och våtmarksfåglars utveckling i Västmanland är sämre än i Sverige i stort. Men däremot går det bättre i länet för fåglar i jordbrukslandskapet och fåglar vid sjöar och vattendrag. Det visar en ny rapport från Länsstyrelsen.

– Vissa arter är beroende av särskilda kvaliteter i miljön, till exempel att det finns död ved i skogen, säger naturvårdshandläggare Per Hedenbo i Västmanland i ett pressmeddelande.

I analysen har man beräknat trenderi länet för så många fågelarter som möjligt för två tidsperioder, 1998 till 2011 och 2002 till 2011. Därefter beräknades trender för miljöindikatorer.

Analysen har gjorts i samarbete med Svensk fågeltaxering vid Lunds universitet.

– Vi hoppas att resultaten ska komma till användning hos markägare, myndigheter med flera och leda till åtgärder som förbättrar läget, säger Per Hedenbo.

Den stora vinnaren bland arterna är steglits som ökat med mer än 20 procent per år. Andra som ökat är grågås, talgoxe och svarthätta. Däremot har ingen av arterna i jordbrukslandskapet ökat i länet, men de har heller inte minskat i någon större utsträckning under perioden. Det har de däremot gjort i Sverige i stort.

Dåligt har det gått för gråtrut som minskat med omkring tio procent per år och tornseglare som minskat med omkring fem procent per år. Skogsarter som svartmes, tofsmes, trädkrypare och domherre har också backat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".