1 av 2
Vuxenpsykiatrin på sjukhusområdet i Västerås. Foto: Inga Korsbäck / SR.
2 av 2
Solveig Landquist, resultatområdeschef inom vuxenpsykiatrin i Västmanland. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Häktad vårdare kan förlora jobbet

1:25 min

Den vårdare som är häktad, misstänkt för våldtäkt på en kvinnlig patient på den psykiatriska akutavdelningen i Västerås, är avstängd från sitt jobb i fyra veckor. Psykiatrin ska även göra en egen utredning.

Händelsen, som polisanmäldes i fredags av den kvinnliga patientens sambo, ska ha inträffat natten mellan torsdag och fredag i förra veckan.

Det var Solveig Landquist, resultatområdeschef inom vuxenpsykiatrin i Västmanland, som i fredags fattade beslut om att stänga av den anställde:

– I fredags morse när jag kom till jobbet fick jag omedelbart information om att polisen sökt en personal som arbetat den natten för misstänkt sexuellt ofredande.

– Bara på de grunderna fattade vi beslut om att stänga av personen under utredningstiden, säger Solveig Landquist till P4 Västmanland.

Men känns det rätt att stänga av en person, han är ju bara misstänkt?

– Vi bedömer att misstanken är så allvarlig att vi vidtar arbetsrättsliga åtgärder, säger Solveig Landquist, som säger att de fackliga organisationerna är informerade om har accepterat avstängningen.

Vårdaren, som ska ha jobbat några år inom vuxenpsykiatrin, är till en början avstängd med lön i fyra veckor.

Oavsett vad som nu händer så kommer även vuxenpsykiatrin att göra en egen utredning och därefter fatta beslut om den anställde får behålla jobbet eller inte, säger Solveig Landquist.

Från vuxenpsykiatrins sida har man även varit i kontakt med den kvinnliga patienten, enligt Solveig Landquist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista