Susanne Croner hyr Folkets Hus i Hallstahammar för sin konferens- och eventverksamhet. Foto: Linnéa Pettersson/Sveriges Radio

Återkommande inbrott slår hårt mot hallstaföretagare

2:32 min

Den senaste veckan har varit en prövning för företagarna Susanne och Eric Croner i Hallstahammar. På sex dagar har deras företag drabbats av fyra inbrott. Nu vaktar vänner och bekanta lokalerna nattetid.

I snart 1 ½ år har paret Croner huserat i Folkets Hus före detta lokaler i Hallstahammar. Där bedriver man konferenser och event, men också lunchservering.

Sedan starten har man haft sex inbrott, varav fyra bara den senaste veckan. Trots larm och övervakningskameror går tjuvarna fria, och Susanne Croner tycker att det börjar bli jobbigt.

– Det är frustrerande och tar jättemycket energi. Det börjar bli obehagligt. Jag har inga problem att vara där nattetid men nu känner man att man inte vill vara själv i huset. Det gör mig arg och jätteledsen när någon annan bestämmer över mig och inte låter mig vara där som jag vill.

– Vi har övervakningskameror och ett larm som gör att vi kan se det hemifrån och i våra mobiltelefoner men dom är utklädda och har handskar och vill dom in så vill dom in.

Vad är det tjuvarna främst verkar ute efter?

– Det är alkoholen. Vi har ju inga pengar eller tobak, utan det är alkohol vi har. Vi låser ju in en del utav det, men ibland har vi evenemang dagen efter och då måste vi förbereda och låta en del står framme. Nu har vi ingenting kvar

– Men nu har vi fått en lista på människor som vill sova över och det känns som att det sträcker sig ända till sommaren, så många har engagerat sig och det känns fantastiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista