1 av 2
Under torsdagsförmiddagen hade Svenska spel möten både internt och med SVT om de uppgifterna från P4 Sjuhärad om hur röstningsrobotar manipulerat vem som gått vidare i Melodifestivalen. Foto: Fredrik Sandberg / TT
2 av 2
Melanie Wehbe, som i år debuterade som låtskrivare i Melodifestivalen är inte förvånad. Foto: Niclas Norén / SR Västmanland

Melodifestivalen ändrar regler efter fusk

"Alla köper saker för att synas"
2:53 min

Många har upprörts över P4 Sjuhärads avslöjande att en så kallad röstningsrobot använts under en tävling. Men Västerås egen Melodifestivaldeltagare, Melanie Wehbe, är inte förvånad över att det har använts en programmerad dator för att automatringa hundratals samtal i minuten.

- Det är så det funkar. I dag köper alla saker för att synas. Och eftersom det går att köpa röster till Mello, så är det klart att folk gör det. Jag är inte chockad över att det förekommer, säger hon.

Men som låtskrivare och artist skulle hon själv inte välja den metoden för att vinna.

- Jag vet att det är människor som sitter och tittar, och jag vill gå vidare för att folk tycker om det jag gör, säger hon.

Svenska Spel stoppar nu till tillfälligt spel på Melodifestivalen och Sveriges Television ska nu skärpa reglerna.

Läs mer på P4 Sjuhärads hemsida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".