1 av 3
Jeremias Zangelin, Mikaela Dyall Silvferbrand, Marcus Fredriksson. Foto: Martin Vare/Sveriges Radio
2 av 3
Jeremias Zangelin utför en sk. kettlebell sving. Foto: Martin Vare/Sveriges Radio
3 av 3
Jeremias Zangelin utför en sk. kettlebell sving. Foto: Martin Vare/Sveriges Radio

Borgbylokalen i Kolbäck går från fest till träning

1:29 min

Föreningen Crossfit Mälardalen har köpt gamla Borgbylokalen och har imorgon invigning av sin nya lokal. Martin från P4förmiddag begav sig dit för att få kläm på vad crossfit egentligen är.  

Tidigare har föreningen hållit till i en gympasal men det fungerade inte längre att bibehålla verksamheten i den lokalen. Föreningen växte ut gympasalen och behövde en egen lokal där de kan utföra alla sportens olika övningar.
För crossfit handlar om att lyfta, dra, kasta, hoppa, stå på hänger, springa, ja allt möjligt.

– Den officiella förklaringen är väl att vi kör ständigt varierande, funktionella rörelser. Och sen kör vi dem under hög intensitet tillsammans och har kul. Vi har lite utrustning, vi gillar att jobba med kroppen och inte så mycket maskiner. Det ser inte ut som ett traditionellt gym, säger Mikaela Dyall Silvferbrand, en av ledarna på Crossfit Mälardalen.

Vad är skillnaden mellan att träna crossfit och träna på ett vanligt gym?

– Först och främst tränar vi hela kroppen väldigt intensivt och vi får med allting väldigt snabbt, det är korta pass, ca 20 min. Vi kör dem tillsammans och vi har kul samtidigt! Gemenskapen är nog det som många älskar inom crossfiten, att vi kämpar och krigar oss igenom alla övningar tillsammans.

Många av övningarna som tränas inom crossfit är taget från resten av sportvärlden och det kan vara allt möjligt inom gymnastik, tyngdlyftning, löpning, rodd och hopprep.

Det går såklart också att tävla inom denna sport. Är det så att säga en bedömningsport där man ska utföra rörelsen snyggt eller handlar det om att du ska göra många?

– Det behöver inte vara snyggt men man måste följa rörelsemönstret som är förbestämt. Och gör man det inte rätt så underkänt och då får man göra om, säger ledaren Jeremias Zangelin.

Hur många är det som är intresserade av crossfit i Kolbäck egentligen?

– I nuläget har vi 150 medlemmar och ett 50-tal står och väntar på att få komma in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista