Rättegången börjar den 6 mars i Västmanlands tingsrätt. Foto: Kristin Axinge Jaslin

Nio åtalade i narkotikamål

Idag väcktes åtal kring en stor knarkaffär kopplad till Köping. Totalt nio personer står åtalade misstänkta för narkotikabrott, varav två för grovt brott.

Det var i november 2013 som de misstänkta personerna ska ha köpt och försökt transportera nästan sju kilo cannabis från Malmö till Köping under två olika resor.

Efter att polisen under en tid spanat mot aktiviteterna slog man till mot gruppen, och det under den andra resan.

Då stoppades bilen i Motala och man hittade flera kilo cannabis i bagageutrymmet. Två personer kunde gripas direkt på platsen.

Enligt kammaråklagare Fredrik Sandberg, som leder förundersökningen, rör det hela sig om ett allvarligt brott eftersom knarket var tänkt att säljas och distribueras både i Västmanland och andra län.

De nio åtalade är mellan 19 och 31 år gamla. Flertalet av dem bor i Köping eller Västerås och har suttit häktade sedan i november.

Två av dem anses haft framträdande roller i knarkhandeln och åtalas därför för grovt narkotikabrott.

Polisen har fått göra en omfattande utredning och förhört många personer som lett fram till åtalet och förundersökningsprotokollet är på 1 500 sidor.

Rättegången inleds på torsdag nästa vecka och beräknas ta 12 dagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".