Hjärtstartare. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio.

Hjärtstartare vanligare, men används sällan

1:14 min

Trots att hjärtstartarna ute i samhället blir fler och fler, så är det sällan de används när det gäller. Den som ringer SOS 112 när någon drabbas av ett plötsligt hjärtstopp i bland annat Västmanland kommer framöver att få information om det finns någon hjärtstartare i närheten.

 – Det händer att vi hör historier om hjärtstopp på idrottsanläggningar eller köpcentrum där hjärtstartaren som finns där har hängt oanvänd, trots att den behövdes. Man vet inte om var den finns, man vet inte om att den finns, säger David Fredman på Hjärtstartarregistret.

Bygdegården, golfklubben, stationen eller närbutiken – förr var det i stort sett bara sjukvården som hade de här apparaterna men nu finns de lite här och där. När de registreras hos Hjärtstartarregistret görs de tillgängliga för alla.

Årligen drabbas 10 000 svenskar av hjärtstopp - 500 överlever. Att man snabbt kommer under någon form av behandling, till exempel med elstötar från en hjärtstartare, är helt avgörande.

Om SOS-operatören ser att det finns en hjärtstartare i närheten när någon larmar, då kan hjälp sättas in innan ambulansen eller räddningstjänst är på plats.

 – Det vi hoppas är att man ska kunna få information om att det finns en hjärtstartare till exempel på livsmedelsaffären i bottenplan, så kan den som pratar med SOS Alarm skicka i väg någon som står omkring och kikar att hämta hjärtstartaren så har man en möjlighet att påbörja den delen av behandlingen, säger David Fredman på Hjärtstartarregistret.

– Vi kan aldrig rädda alla, men vi kan ge alla en ärlig chans att överleva, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista