Lotta Gröning tacklar i P4 Morgon tisdag. Foto: Jenny Rask/Sveriges Radio.

Tacklingen: Vi har kunskapsbrist inte arbetsbrist

Industridöden breder ut sig över ett Sverige där kunskapsbristen är större än arbetsbristen. Att gå från grundskolan direkt till industrin fungerar inte längre och nu måste politikerna ta sitt ansvar. Det menar Lotta Gröning i veckans tackling.

De svenska arbetstagare som blev utan jobb under 90-talet har aldrig fått en ny chans.

I gruppen arbetslösa är det, enligt Lotta Gröning, i stort sett samma människor som går runt i olika åtgärder och system som för 15-20 år sedan.

De som idag är 50 år eller äldre har liksom de allra yngsta utan erfarenhet svårast att få jobb.

Men Lotta Grönings oro för att jobben hamnar utomlands blandas med oron över politisk handfallenhet. Hon menar att politikerna bär huvudansvaret och måste hitta lösningarna och att vi inte har en jobbrist utan en kunskapsbrist.

Hon menar att vi har en låg utbildningsnivå i Sverige, där skolan utbildar till arbetslöshet för att utbildningspoltiken inte går i takt med näringslivet:

– Ta bara det att arbetslösa måste söka tio till tjugo jobb i månaden för att behålla sin ersättning. Det har resulterat i att folk söker jobb som de inte har kompetens för. Experter menar att uppemot 200 000 arbeten kommer försvinna utomlands de kommande åren. Regeringen har inte sagt något om industridöden, inte ens LO och inte socialdemokraterna.

– På 90-talet hade det varit ett himla liv, men idag är det tyst, tyst som i graven. Nu är det snart valrörelse. Nya Moderaterna och Framtidspartiet Socialdemokraterna säger att jobben är den viktigaste frågan. Jag vet inte om jag tror dem, säger Lotta Gröning.

Vad tycker du? Är det kompetensbrist som får industridöden att breda ut sig och sakta flytta jobben utomlands. Har politikerna inte tagit behovet av rätt kompetens på allvar? Är du själv företagare, politiker eller engagerad lyssnare?

Tacklingen i P4 Morgon

Tisdagar kl. 07.15.
Gör din röst hörd!
Ring in till programmet
07.15-08.00 021-495 25 25 eller lämna din åsikt i kommenteringsfältet, på vår Facebooksida eller e-post: p4vastmanland@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".