1 av 2
Östra hamntornet i Västerås. Foto: Annika Nordin/Sveriges Radio
2 av 2
Brandingenjör Stellan Jakobsson överklagar till Förvaltningsrätten. Foto: Terje Lund/Sveriges Radio

Östra Hamntornet för högt för brandkåren

"Vi offrar inte brandmännens säkerhet"
1:28 min

Det nybyggda 50 meter höga Östra Hamntornet i Västerås är fortfarande en brandfara, menar Mälardalens Brand- och räddningsförbund.

Räddningsförbundet har krävt att det ska installeras en hjälppump i huset för att trygga vattenförsörjningen vid en eventuell brand i huset. Men nu har länsstyrelsen upphävt det kravet och det tycker inte brandingenjör Stellan Jakobsson om. Han menar att det kommer att drabba skattebetalarna.

– Om någon vill bygga ett högre hus än vad vi klarar av så ska inte skattemedel gå till att finansiera utrustning som behövs för att klara av det.

En springande punkt i ärendet är att när Östra Hamntornet fick bygglov, gick man det efter de gamla byggreglerna, och tolkar man dem så krävs ingen extra pump i huset. Skulle däremot huset fått bygglov med de nya byggreglerna så skulle nog Räddningsförbundet fått sin pump inbyggd, tror Caroline Wall, chefsjurist på länsstyrelsen.

– Ja, det är inte alls omöjligt, de nya reglerna är klarare och tydligare.

För brandingenjör Stellan Jakobsson handlar det alltså dels om att inte brandkåren måste ordna dyr utrusning enkom för att klara av att brandbekämpa ett hus i kommunen, dels om brandpersonalens säkerhet.

– Vi offrar inte våra brandmäns säkerhet för att rädda en byggnad.

Nu har Mälardalens brand- och räddningsförbund överklagat länsstyrelsens beslut till förvaltningsrätten. Det välkomnar Caroline Wall på länsstyrelsen.

– Det är bara positivt tycker jag, det finns ganska lite praxis på det här området, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".