Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vård av prostatacancer ses över

Publicerat måndag 10 mars 2014 kl 13.50
Ove Andrén: Får inte behålla verksamhet i vår region
(2:38 min)

För att få en bättre cancervård ska en del vård samlas på färre sjukhus. Men det arbetet går trögt i regionen där Västmanland ingår. Tar det för lång tid finns risk att regionen tappar det man är bra på.

Sju landsting och 18 sjukhus ingår i Uppsala-Örebroregionen, däribland Västmanland, och inom cancervården pågår ett arbete att samla cancervården på olika nivåer och sjukhus.

– Om man tittar på Sverige i stort så har vi en region längst söderut och en region i väster och Stockholmsregionen, där man redan har gjort den här nivåstruktureringen. Där har man då bättre resultat på sin vård, än vad vi kanske har i vår region på vissa ställen, säger Ove Andrén och fortsätter;

– Då måste vi också hänga med och utveckla vården i vår region, för annars kommer vi i efterkälke när man gör en nationell nivåstrukturering i nästa steg. Har vi inte tillräckligt bra verksamhet så får vi inte behålla det i nästa steg, säger Ove Andrén, urolog på universitetssjukhuset i Örebro och ordförande i den regionala vårdprogramsgruppen för prostatacancer i Uppsala Örebroregionen.

Över hela landet pågår ett arbete med att bestämma var cancervård ska bedrivas. För patientens bästa ska vissa operationer göras på färre sjukhus.

För att regionen ska kunna behålla det man idag är bra på måste sju landsting och 18 sjukhus i regionen först bestämma var man ska samla viss vård och jämfört med hur det är idag kommer sjukhus i regionen att påverkas, säger Ove Andrén.

– Om man tittar på prostatacancer är jag inte övertygad om det behöver ligga på ett universitetssjukhus, för det är inte den typen av kirurgi som behöver universitetssjukhusets alla resurser. Men tittar man på blåscancerkirurgi, det är nog något som ska hållas på universitetsjukhusen för det är mer komplicerat, säger Ove Andrén.

När väl specialisterna inom cancervården är färdiga med sitt förslag hoppas Ove Andrén att politikerna är snabba med att fatta beslut om den nivåstrukturering som cancervården nu arbetar med att ta fram.

– När vi väl kommer med ett förslag, då får det inte hamna i någon form av protektionism. Då måste politikerna inse och köpa det förslag som vi kommer med, säger Ove Andrén som är orolig över de låsningar som finns inom regionen för att på ett konstruktivt sätt diskutera nivåstruktureringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".