Intresset för "matte" ska öka

Västerås Stad har nu anställt en speciell matematikkonsult för att försöka sprida kunskap om matematikens roliga sidor.

Det är barn- och ungdomsnämnden som på det här sättet hoppas att betygen ska bli högre igen. Betygen har sjunkit på senare år.

- Jag tror att ju tidigare man börjar med att tänka och lösa problem, så visar man att det inte är så tråkigt som många har fått för sig. Har man ett ökat intresse så tror jag att resultaten kommer, säger matematikkonsulten Helena Lilja.

Bland annat kommer hon att tipsa lärarna om knep för att göra matematiken roligare. Ett sätt är att låta eleverna gissa hur många gånger de hinner stampa i marken på femton sekunder. Svårare än det låter....

- Jag hann stampa 38 gånger och jag trodde jag skulle hinna 20. Det säger Kerstin Gonzalez på Wenströmska gymnasiets särskola, som fick besök av Helena Lilja i fredags. Och det var ingen ovanlig gissning. De flesta elever, liksom P4 Västmanlands reporter, gissade på ungefär hälften så många gånger som de sedan visade sig hinna.

- Den här övningen handlar om tidsuppfattning. Vitsen är att det kan vara roligt med matematik, och i sådana här övningar får du tänka och lösa problem. Där har vi kopplingen till matematik, säger Helena Lilja.

Hon ordnar också kvällsträffar med elever och föräldrar, i så kallad familjematematik. Där får barnen tillsammans med sina föräldrar chansen att tvätta bort stämpeln att matematik är tråkigt.

- Matematik är nödvändigt helt enkelt, allt i från vardagsmatematiken till yrkesmatematiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista