1 av 3
Far ock son Jackson inne i en av cellerna. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio
2 av 3
Jonna Noblin testade på en av cellerna på fortet och det var inte alls så lätt som man kunde tro.
3 av 3
Anders och Oscar Jackson på Arosfortet. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio

Arosfortet i Västerås blir fängelse

3:25 min

De senaste 10 åren har är det varit många barnkalas, svensexor och möhippor som har kämpat på Arosfortet i Västerås. Men nu byter fortet namn till Prison Island.

Varför byter ni namn?
– Vi gör en större satsning mot utlandet och då passar inte namnet "Arosfortet" så bra utan då kom våran franchiseavdelning på det mer internationella namnet "Prison Island", säger Oscar Jackson. Och när de bestämt det så ville vi va i framkant och byta namn eftersom vi faktiskt va först i världen.

Tappar man inte lite av det lokala om man plockar bort namnet "Aros"?

– Jo visst kan man tappa lite grann men vi är ändå så pass etablerade och vi har varit ute på rätt många plattformar och berättat om namnbytet.

Vad innebär det mer än en namnändring?

– Vi har faktiskt kallat rummen för celler redan från början så det har ju varit en fängelsekänsla redan från start. Vi kommer byta ut ett par celler och bygga ett par nya. Sedan kommer ändringen märkas en del utseendemässigt på målningar och designen och osv. Men i grunden är det, om vi ska vara ärliga, precis samma koncept. Det är samma roliga äventyr och samma teknik i bakgrunden så det blir inte nytt på det sättet, säger Anders Jackson.

När ni drog igång för 10 år sedan hade ni väntat er den här utvecklingen?

– Nej inte alls, speciellt inte att vi skulle finnas på så många ställen. Vi hade bara en ambition om att finnas här i Västerås så det är helt oväntat att vi finns på snart fem ställen i Sverige. Vi ligger väldigt nära avlat också i bla Helsingfors, England och i Olso, Anders Jackson säger som var med och startade upp Arosfortet för tio år sedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista