1 av 2
Earth Hours betydelse är överdriven. Låt lamporna lysa menar ekonomiprofessorn Christer Gunnarsson. Foto: Jan Collsiöö/TT
2 av 2
Christer Gunnarsson, professor i ekonomisk historia vid Lunds Universitet. Foto. Privat

Earth Hour sågas som ett "låtsassolidariskt jippo"

3:02 min

På lördag är det dags för Earth Hour igen. En manifestation där vi förväntas släcka lampor och stänga av elektronisk utrustning för att spara på jordens resurser. Christer Gunnarsson, professor i ekonomisk historia är kritisk och menar att manifestationen missar sitt mål.

Runt om i landet anordnar kommuner och föreningar små manifestationer för att uppmärksamma vikten av att vi är rädda om det vi har.

Jordens resurser är inte oändliga och många anser att energiförbrukningen är ett av de stora hoten. Men alla delar inte uppfattningen att en timmes nedsläckning skulle göra någon avgörande skillnad.

Christer Gunnarsson, som är professor i ekonomisk historia vid Lunds Universitet tycker att hela Earth Hour-grejen är ett "låtsassolidariskt jippo".

– Jag tycker det här symboliserar något väldigt konstigt. Vad är det vi är solidariska med eller mot. Är det planeten eller de fattiga världen i världen? Det är den urbana medelklassen i den rika delen av världen som är med i det här och leker solidaritet.

– Den stora grejen är ju att den fattiga delen av världen är på väg att växa ikapp och det är därför vi använder mer resurser, men vad ska vi göra då? Ska vi be dem spara på resurserna då?

Christer Gunnarsson tycker att manifestationen att släcka lamporna är ett uttryck för åsikten att vi i den rika världen står i skuld, i första hand till planeten, men också till jordens fattiga. 

– Det är en del av kritiken mot vår så kallade ”konsumism” eller över-konsumtion av varor eller energi och råvaror. Som goda världsmedborgare förväntas vi därför vara miljömedvetna och solidariska och visa att vi egentligen skulle vilja konsumera mindre för att bidra till ett mer ”hållbart” samhälle.

– De fattiga människorna i världen oroar sig inte över det här, de är glada över att de får elektricitet och kan tända lampan. Vi borde också fira att vi kan tända lampor istället för att släcka dom.

Är det inte bra att skapa en medvetenhet om att jordens resurser är begränsade

– Jo men om vi släcker lampan så tänds den inte någon annanstans. Vi måste fokusera på andra frågor än sådana här låtsasfrågor. Det här är bara ett utryck för att vi har dåligt samvete. Den politiska manifestationen tycker jag är helt missriktad, däremot får varje människa själv göra sådana här solidariska handlingar och det lägger jag mig inte i.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista