Ekonomin sätter stopp för kontaktsjuksköterskor

1:28 min

Många som drabbas av cancer upplever större trygghet i vården när de får en personlig kontakt att vända sig till. Men det är något som saknas för de med cancer i underlivet, gyncancer.

I Västmanland får patienter med bröstcancer och tjocktarmscancer särskilda kontaktsköterskor men det gäller inte för de med cancer i underlivet, gyncancer. Men de är också i behov av en kontaktsköterska säger gyncancerföreningen Mariarosen i Västmanland.

– När jag blev sjuk och hamnade i vård så saknade jag en kontaktperson. Man fick en pärm med massor av information om sjukdomen och att man kunde ringa dygnet runt, men det var aldrig nån personlig kontakt man fick, säger Kerstin Hemström, ordförande för gyncancerföreningen Mariarosen i Västmanland.

Kaj Wedenberg som är överläkare på kvinnokliniken på sjukhuset i Västerås berättar varför det ser ut som det gör idag.

– Vi skulle gärna vilja ha en kontaksjuksköterska men vi har varken pengar eller folk till det för stunden, säger Kaj Wedenberg.

– Vi går ständigt med underskott och det går inte att anställa någon för pengar som inte finns.

Representanter för Regionalt Cancercentrum säger att kontaksjuksköterskor ska finnas och det är inget att diskutera. Vad säger du om det påståendet?

– Ska det bli något sådant på kvinnokliniken så måste vi få från våra överordnade ett uppdrag och budget för det.

Är du nöjd med dagens situation?

– Nej! Jag tycker inte att det är bra men så ser verkligheten ut, säger Kaj Wedenberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista