Tillsammans med studenter från skolan byggdes under föreställningen en barrikad upp mot demokratin. Foto: Joakim Zakariasen/Sveriges Radio.

Föreställning om demokrati för förstagångsväljare

"Idén är att få publiken att fundera"
4:04 min

Om en dryg månad har vi val till Europaparlamentet och i september har vi val till vår riksdag. Val som kan tas för givet. Det är tankar som föreställningen Den svenska demokratins historia väcker.

–  Överlag uttrycker folk en påminnelse om vilka rörelser som demokratin kommer ifrån, säger Astrid Menasanch Tobieson, en av skådespelarna i föreställningen.

Utställningen spelas på skolor i Västerås och kommer även att framföras i Fagersta.

– Vi försökte utmana oss själva om att få publiken att fundera, säger Andreas Kullberg, en annan av skådespelarna i förställningen.

Svensk demokrati är inte så gammal som man kan tro. Kvinnor fick ju rösträtt först 1921. Mindre än ett sekel sedan.

– Det kan bli problem när man kämpar för demokrati. Det är bara att kämpa emot. Därför byggde vi en mur emot det, säger Josefin Broberger, en av alla förstagångsväljare som tittade på föreställningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".