Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Västerås flygplats behöver fortsatt kommunalt stöd

"Flygplatsen kommer inte att gå runt"
1:40 min
Foto: Ida Nilsson/Sveriges Radio.

En ny utredning om framtiden för Västerås flygplats är nu klar. Enligt utredningen som beställts av Västerås Stad kommer flygplatsen att behöva kommunalt stöd på omkring 25 miljoner kronor per år.

Vasiliki Tsouplaki, kommunalråd för Vänsterpartiet menar att flygplatsen är en förlustaffär utan framtid.

– Det här är nog den mest omfattande utredningen som har gjorts av dem som jag har tagit del av och den visar ju det som Vänsterpartiet har hävdat i alla år, att det går inte att få ihop det här. Flygplatsen kommer inte att gå runt på egen hand utan det behöver skjutas till skattemedel och vi tycker att vi behöver pengarna på annat håll, säger hon.

Västerås flygplats har utretts två gånger tidigare, 2009 och 2010, och nu är alltså ytterligare en utredning klar. Enligt den nya utredningen finns det förutsättningar för en försiktigt positiv utveckling av passagerarantalet under de kommande åren, men det kommer ändå att krävas kommunala bidrag på uppemot 25 miljoner per år.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet har länge varit kritiska och vill lägga ner flygplatsen, och nyligen svängde Folkpartiet och vill nu stoppa stödet till flygplatsen.

Övriga partier har än så länge varit för ett fortsatt stöd, socialdemokraternas Ulla Persson har inte tid att vara med på en intervju men svarar nu i ett sms att Socialdemokraterna inte ännu tagit ställning till om man vill fortsätta stödja flygplatsen.

Men Moderaternas oppositionsråd Elisabeth Unell tycker att flygplatsen är viktig och är för ett fortsatt kommunalt stöd.

– Det här är infrastruktur, och infrastruktur kostar. Tittar vi på vår kollektivtrafik så kostar det väldigt, väldigt mycket mer, tittar vi på vår hamn så kostar också det en del.

Är det inte mycket då, 25 miljoner om året?

– Självklart är 25 miljoner oerhört mycket och vi ska göra allt vi kan för att få ner det och då måste vi vara långsiktiga och säga att vi vill ha en flygplats kvar och se till att vi får hit fler som använder flygplatsen så att vi får mer intäkter, säger Elisabeth Unell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".