Milian Penahi, Ung vänsters ordförande i Västmanland, tycker förbundsstyrelsen gör fel. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio.

Ung vänster stänger av styrelseledamöter

Ung vänster Västmanlands ordförande om avstängningen: Helt oacceptabelt
1:44 min

Ung vänster har stängt av två av ledamöterna i Ung vänster Västmanlands styrelse. En orsak är att de sagt att vänsterextrema våldsverkarna Revolutionära fronten och AFA behövs.

– Vi har fattat beslut om att stänga av en rad medlemmar på grund av att de genom sina handlingar har skadat Ung vänster. Och vi menar att Revolutionära fronten och sådana metoder som de använder sig av är någonting som skadar hela den antirasistiska rörelsen och som står i vägen för vår kamp. Det säger Ung vänsters förbundssekreterare Hanna Cederin.

De två avstängda västmanlänningarna skrev tillsammans med sju andra en debattartikel där de kritiserar Jonas Sjöstedt. I artikeln menar de också att Revolutionära fronten och AFA behövs som skydd så att aktivister ska kunna fortsätta kämpa för feminism och socialism.

Men Milian Penahi, ordförande för Ung vänster i Västmanland, menar att avstängningen egentligen inte handlar om uttalanden om Revolutionära fronten.

Istället handlar det om att bli av med folk som är oppositionella och ifrågasättande inom partiet och att Ung vänsters ledning försöker kväsa interna konflikter genom uteslutningar och hot, menar han. Och att det nu blir svårare för Ung vänster här i länet.

– Revolutionära fronten är väl främst ett svepskäl. De två som blev avstängda här var två aktiva, drivna tjejer och inbitna feminister. Det de har gjort nu i praktiken är att de skadat oss här i Västmanland .

Vad tycker du om avstängningen?

– Jag tycker att den är helt oacceptabel. Det är skamligt av förbundsstyrelsen, menar Milian Penahi.

Hanna Cederin säger att det inte finns en splittring inom förbundet, men att ledamöterna som stängts av agerat felaktigt.

– De tillhör en liten gruppering i Ung vänster som med den här typen av mediautspel och andra slags sabotage försöker förändra Ung vänsters ställningstaganden och beslut.

I slutet av juni tar Ung vänsters förbundsstyrelse beslut om de avstängda västmanlänningarna också utesluts eller inte Ung vänster. P4 Västmanland har inte lyckas nå de avstängda ledamöterna.

nyheterna.vstm.@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".