Mjuka värden viktigare än skattepolitik för KDU

5:57 min

Att hjälpa människor som har det svårt och få de socialt utsatta tillbaka till ett värdigt liv är hjärtefrågorna för KDU, Kristdemokratiska Ungdomsförbundet. Per Nilsson, distriktsordförande för KDU Västmanland fick sitt politiska engagemang i samband med en vårdskandal.

KDU, Kristdemokratiska Ungdomsförbundet är ett ungdomsförbund där man medvetet valt att inte fokusera så mycket på skattepolitik och andra tunga frågor. Per Nilsson, som är distriktsordförande trot att mjuka värden kan locka fler till politiken.

– Vi är ett ungdomsförbund som fokuserar på de utsatta och de som kan behöva extra stöd och hjälp. Vårt mål är att hjälpa de som behöver hjälpen allra bäst.

Trots att KDU är Kristdemokraternas ungdomsförbund så är den kristna profilen enligt Per Nilsson inte alls lika viktig eller tydlig idag som den var när partiets bildades.

– När partiet bildades för femtio år sedan var det utifrån ett missnöje mot att de röda tog bort kristendomsundervisningen i skolan. Nu är det inte så mycket kristendom eller kristna som styr partiet, utan vi har mest kvar de gamla värderingarna som en grund att stå på. Idag är det många som liksom mig inte är kristna men som är med i partiet och även fått lov att ta plats. Så mycket har hänt sen starten för femtio år sedan.

Hur föddes ditt politiska engagemang?

– Det föddes 2007 när nyheten kom om att vissa äldre blev fastknutna i sina sängar på äldreboenden. Eftersom jag har väldigt starka och nära band till mina farföräldrar så kände jag att det här får bara inte hända. När jag sen kollade runt bland de olika ungdomsförbunden så var det bara ett parti som stämde in på mina värderingar.

Var hittar ni i KDU nya medlemmar?

– Bland ungdomar som tycker att politiken i Sverige har blivit för platt. De som ser att det inte bara är pengar allt handlar om, utan som även ser alla orättvisor som finns. Jag brukar säga att många har samma värderingar som ex socialdemokraterna när det gäller synen på de svaga och utsatta men samtidigt en tro på marknadsekonomi. 

Trots att KDU ligger på den borgerliga politiska planhalvan så skiljer sig KDU Västmanland från övriga landet när det gäller vilka frågor man väljer att fokusera på.

– Vi lägger mer fokus på mjuka frågor än de här hårda skattefrågorna och annat. Vi försöker hålla oss på en nivå att det är dom här som vi tycker viktiga frågor som ska komma främs, skattefrågor och annat får komma sekundärt.

Måste man tänka så idag för attrahera ungdomarna?

– Jag är inne på det spåret. Man kanske i vår ålder tänker på andra saker och eftersom många av de andra partierna lägger stor vikt vid skatterna så tror vi att det är viktigt med ett ungdomsförbund som visar att det finns andra viktigare frågor än om skatten går upp eller ner med en halv procent.

Vi som är lite äldre säger ofta att dagens ungdomar mest sitter framför datorn utan att engagera sig. Är det en felaktig bild?

– Ja det tror jag. Just det här med att sitta framför datorn har ju blivit den vanligaste varianten för att få fram sina åsikter. Ungdomar är väldigt mycket mer med i debatten idag just för att det är så enkelt att föra fram sina åsikter.

Intervjuerna med företrädare för ungdomsförbunden sänds tisdagar och torsdagar klockan 9.10 i P4 Morgon med följande ordning:

Torsdag 10:e juli: Grön Ungdom

Tisdag 15:e juli: SDU, Sverigedemokratisk Ungdom
Torsdag 17:e juli: LUF, Liberala Ungdomsförbundet

Tidigare sända delar:
Tisdag 1:a juli: MUF, Moderata Ungdomsförbindet
Torsdag 3:e juli: SSU

Intervjuer med företrädare för Ung Vänster och CUF; Centerns Ungdomsförbund kommer att sändas efter sommaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista