1 av 5
Skulptur av Axel Wallenberg restaureras i Västerås. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
2 av 5
Helena Strandberg konservator från Göteborg men född i Västerås. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
3 av 5
Angelica Fingal putsar skulpturen av brons. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
4 av 5
Skulptur i Västerås har fått ny plats på Gideonsberg. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
5 av 5
Birger och Lise Odell har lagt märke till statyn i parken bakom dem. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Nerklottrad staty i Västerås rengörs och har flyttats

1:28 min

Skulpturen "Flicka som lyssnar till fågeln" av skulptören Axel Wallenberg har flyttats från Gideonsbergsskolan till ett grönområde i närheten.

Under veckan som gått har konservatorn Helena Strandberg och hennes kollega fått en hel del frågor om skulpturen som nu placerats i ett grönområde.

--Det är många som känner igen den eftersom de har gått i Gideonsbergsskolan och bor här i området, säger Helena Strandberg från Göteborg men som är född och uppvuxen i Västerås.

Det är Helena Strandberg som tillsammans med Angelica Fingal rengör och putsar skulpturen som Västerås konstmuseum nu flyttat eftersom skolan byggs om.

Efter 60 år så var det på tiden att skulpturen, föreställande en flicka som sitter i ett träd och lyssnar till en fågel gjordes ren.

– Den såg ju väldigt ful ut med allt det här vita klottret. Vi försöker utjämna kontraster så man lättare uppfattar formen och ornamentik. Man såg ju inte tidigare att hon hade ögonbryn. Vaxen gör att de skulpterade detaljerna och konstnärens spår blir tydligare, säger Helena Strandberg konservator och expert på bronsskulpturer.

Skulpturen kommer även att få ett nytt skydd som ska göra den mer tålig mot föroreningar samt väder och vind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista