1 av 4
Skulpturen "vindarnas grotta" av Eric Grate är i behov av underhåll, säger Lina Ahtola på Västerås konstmuseum. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
2 av 4
Skulpturen "vindarnas grotta" av brons och granit har vissa skavanker. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
3 av 4
Helena Strandberg konservator. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
4 av 4
Skulpturen "flicka lyssnar till fågeln" av Axel Wallenberg som Helena Strandberg restaurerat i Västerås. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Konst i det fria kräver underhåll

2:08 min

Konst som står ute i det fria kräver underhåll och en plan för det. Ägare av offentlig konst är idag bättre på att vårda sin konst än tidigare, säger Helena Strandberg konservator från Göteborg.

Helena Strandberg har under de senaste åren märkt att kommuner är mer intresserade av att vårda den konst som man äger.

– Den står utomhus och på det sättet är den exponerat för regn, föroreningar och klotter. Men det börjar hända mycket inom det här området. Det kan jag då säga som har varit med sedan 80-talet, säger Helena Strandberg expert på att restaurera bronsstatyer.

I Västerås stad så arbetar Västerås konstmuseum just nu med en plan för underhåll av konst i offentlig miljö.

Handlingsplaner för underhåll av offentlig konst är viktiga, menar Helena Strandberg till P4 Västmanland.

– Det är viktigt att man har konsten registrerad, att man vet vad man äger och vem som förvaltar och vem som står för underhållet av konsten, säger Helena Strandberg.

En av alla de skulpturer som Helena Strandberg arbetat med att återställa finns i Västerås, "flicka som lyssnar till fågeln" av Axel Wallenberg. En skulptur som efter 60 år ute i det fria hade ett stort behov av underhåll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista