Karin Perers och Sture Karlsson från Mellanskog. Foto: August Jerner/Sveriges Radio.

Skogsägare kan påverkas tre generationer framåt

"Det är sorg och maktlöshet"
1:42 min

I dag höll Mellanskog en presskonferens angående skogsbranden. Mellanskog är en ekonomisk förening för skogsägare i mellansverige och har många medlemmar som påverkats av branden.

Mellanskog har ungefär 32000 medlemmar varav drygt 300 blivit berörda av branden. Enligt Mellanskogs ordförande, Karin Perers, kan branden komma att påverka skogsägarna långt framöver.

– För enskilda skogsägare är det här något ofattbart. Det är sorg och det är maktlöshet, och det är i det korta perspektivet ett ansvar för att hantera det här med eftersläckning och brandövervakning, säger Karin Perers.

Och det är inte bara kortsiktigt skogsägarna påverkas utan konsekvenserna av branden kommer synas i många år framöver.

– En skogsägare tänker ju faktiskt tre generationer framåt i tiden så det är inte ett livsverk som har förtärts av lågor utan det är något mycket mer, säger Karin Perers.

Mellanskog var tidigt ute och hjälpte till, bland annat med att hugga brandgator. En stor del av det föreningen gjort centralt är att förbereda efterbearbetningen och hur man ska hjälpa de berörda. Ekonomiskt blir det svårt för de drabbade skogsägarna även om delar av den brunna skogen kan användas som energived.

– Det kan aldrig bli så att skogsägaren helt och fullt får kompensation. Det är så oerhört stora värden i en slutavverkning av en mogen skog så även om det är bra försäkringar så kommer skogsägaren att få bära en stor av det här ansvaret.

Enligt Mellanskog så behövs stöd till återplantering och rimliga skattevillkor för skogsägarna.

– Det vi vill medverka till är att staten har ett förhållningssätt som skapar en ny framtidstro, säger Karin Perers

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".