Riksdagledamöter frånvarande vid omröstningar

5:05 min

Olle Thorell (S) och Jessica Polfjärd (M) är två av de riksdagsledamöter från Västmanland som har högst frånvaro vid omröstningar den senaste mandatperioden. Det visar statistik framtagen av Sveriges Radio.

Olle Thorell menar dock att det är väldigt viktigt att delta i riksdagens omröstningar:

– Det är klart det är viktigt. Har du inget viktigare att göra ska du vara där.

Olle Thorell har en frånvaro på 16 procent, medan Jessica Polfjärd ligger på 12,4 procent. Men båda två menar att det emellanåt finns goda skäl till att emellanåt avvika från en omröstning.

– Vid varje tillfälle som du är borta från en votering har du haft något viktigare för dig. Det är inte så att du kan välja att vara hemma och spela tv-spel eller votera, säger Socialdemokraten Olle Thorell.

– Du får ansöka om du har anser att du har något viktigare för dig. Om kvittningsmannen i sin tur inte anser att det är viktigare då får man lov att votera, och det är strikta regler kring det här.

Moderaten Jessica Polfjärd instämmer:

– I den mån jag kan styra min tid själv prioriterar jag alltid att votera. Det vill säga att jag tycker det är en av de viktigaste grejerna vi har att göra.

– Ibland så blir det dock annat, exempelvis att vi representerar partiet i en debatt, gör media eller reser. Jag tycker dock att vi är hyggligt duktiga på att närvara, säger Polfjärd till P4 Västmanland.